zondag 31 oktober 2010

Ding 14 Instant Messaging

Het installeren van het icoontje was niet zo moeilijk, maar dan... ik had eerlijk gezegd geen idee en het kostte nogal wat tijd om te ontdekken hoe het werkelijk werkte. Uiteindelijk wel gelukt, maar chatten...ho maar. Niemand online. Nou vraag ik me af of ik hier wat mee ga doen, ik verwacht van niet maar ik heb m'n mening wel vaker moeten herzien tijdens deze cursus.

Bij ons thuis wordt al jaren gechat, ik zag de lol er niet zo van in, en ook vroeg ik me af wat er zo leuk aan was. Toen we, al weer jaren terug, zoon 2 een computerverbod op gelegd hadden vanwege sterk teruglopende school resultaten besefte ik niet dat we z'n hele sociale leven platgelegd hadden.

  "Ouders van tieners die vaak voor hun computer zitten te chatten zijn bang dat hun kinderen individualistisch en egocentrisch worden, dat ze sociale contacten uit de weg gaan en dat ze nooit maatschappelijke betrokkenheid zullen ontwikkelen. Uit twee onderzoeken van online ontmoetings plaatsen die vooral bezocht worden door jongeren, blijkt echter het tegendeel. Het blijkt enkel dat internet een vervanging is van plaatsen waar jongeren elkaar vroeger buiten ontmoetten. Zo is er vaak minder contact in parken en winkelcentra, maar meer in chatrooms en op forums. De onderzoekers ontdekten dat regelmatige gebruikers van chatrooms op internet veel meer maatschappelijk betrokken zijn dan hun leeftijdsgenoten die veel minder tot zelfs niet chatten. Een grote afschrikking van het chatten, vooral voor ouders dan, zijn de berichten van seksueel misbruik en afpersing van mensen (mannen) die zich voordoen als tiener. De onderzoekers stellen dat het hier echter gaat om een zeer klein percentage van de internetgebruikers ".    (Uit Techzine.nl)

Ik las nog een artikel,
  "Chatten wordt steeds populairder. In de talloze chatboxen op internet praat iedereen over van alles, en vaak praat iedereen luidkeels door elkaar heen. In leesbare zinnen weliswaar, maar de verwarring is er voor de beginnende chatter niet minder om. De taal die wordt gebruikt is min of meer noodgedwongen ontstaan vanuit de beperkingen - de snelheid vooral - van het medium. Op het oog doet chattaal denken aan sms-taal: ook daar draait het erom zo veel mogelijk informatie in een zo klein mogelijk aantal karakters over te brengen"     (door Mark Traa in Onze Taal)

Met formeel taalgebruik val je hopeloos uit de toon in een chatbox. Zelfs de toonzetting van een e-mail is niet los genoeg; het moet echt spreektaal zijn. En omdat er voortdurend haast is geboden, worden woorden en zinnen zo veel mogelijk ingekort en afgekort. Hoofdletters en interpunctie worden gemeden. Als een Engelse term beter van toepassing lijkt, dan wordt die moeiteloos met het Nederlands verweven. En zo wordt 'Ik ga even koffie halen, ben zo terug' uitgekleed tot 'ff koffie brb' ("ff" is 'even', "brb" is 'be right back'). Ook het uiten van klanken is heel gewoon: 'hahaha', 'hm', 'kuch', 'gaap'. Het doet allemaal wat denken aan de tekstballonnen in stripverhalen.

Toch kan ik me een aantal situaties voorstellen waarbij het chatten goed van pas komt, denk aan mensen die bedlegerig zijn of door een andere reden hun huis niet meer uitkomen. En ik las dat er na een uitzending op tv over een gezondheidsprobleem tot een half uur na de uitzending gechat kon worden met een arts.Voor de bibliotheek zie ik het nog niet zo, chatten vraagt onmiddellijke reactie en ik ben al blij als we de mail dezelfde dag al kunnen beantwoorden,

Voor nu: Laterzz!




When we don't talk
When we don't speak
When we don't share all the feelings
That are buries so deep
How can we know
What's hidden behind these walls

Ilse de Lange