zondag 10 april 2011

Ding 30 Google Books en e- books


Google Books en e-books. Met veel belangstelling keek ik uit naar dit laatste ding. Zou het iets voor mij zijn, een E reader of een Ipad ? Dat laatste sowieso, maar ja, eerst nog even sparen.Google Books bekeken maar daar kan ik nu niet zoveel mee. Wel is het leuk om te zoeken en te kijken wat er mogelijk is. Maar ondertussen las ik dit;
Amerikaanse rechter dwarsboomt Google Books.  Door Ernst-Jan Pfauth. Nrc.nl   23-03-2011

Een Amerikaanse rechter heeft een overeenkomst tussen Google en uitgevers die Google Books mogelijk maakte afgekeurd. De internetgigant scant sinds december 2004 miljoenen boeken in en stelt deze beschikbaar op Google Books. Zo kan elke internetter alle boeken doorzoeken. Al sinds de bekendmaking van deze plannen tekenen auteursverenigingen en uitgeverijen protest aan. En volgens rechter Denny Chin is dat terecht. Google is ‘te ver gegaan’, luidt zijn oordeel en hij keurde een schikking die Google in 2008 met uitgevers had gesloten af. Daarin beloofde Google de advertentie-inkomsten te delen en elk jaar 125 miljoen dollar aan royalties over te maken. ‘Onaanvaardbaar’, aldus Chin, want zo exploiteert Google zonder toestemming materiaal waar copyright op zit. De rechter ziet wel wat in een “opt-in”-oplossing, schrijft The Guardian.
(Een opt-in- of opting-in-regeling houdt in dat betrokkenen iets moeten doen om mee te doen met de regeling, anders geldt automatisch een andere regeling of gebeurt er niets).

Daarmee zouden rechthebbenden kunnen aangeven of hun boek in Google Books mag terugkomen. Maar Google heeft daar voorlopig geen zin in. Google is teleurgesteld, meldt een woordvoerder. “De overeenkomst maakte het mogelijk dat miljoenen zeldzame boeken makkelijk toegankelijk zouden worden in de VS. Daarom blijven we ondanks deze tegenslag doorwerken aan de digitalisering”.

Verder met Gooreader.  Het progamma werkte makkelijk en ziet er mooi uit. Alleen had ik veel moeite om leuke titels te vinden.  Ik zocht prentenboeken en Nederlandstalige titels maar die zijn er veel te weinig. En als ik ze al vond zat er een rood hoekje aan wat betekent dat je ze niet kan bekijken aan de binnenkant en daar gaat het natuurlijk allemaal om. Die met het gele hoekje laat overigens maar 1 bladzijde zien. Ik kreeg het met geen mogelijkheid op m'n blog daarom heb ik er maar een snap-shot van gemaakt. Ik ga eerst de E-reader eens proberen, eens kijken of lezen van een schermpje iets voor mij is, Zou een hoop gesjouw schelen, zeker in de vakantie. Maar nu ga ik met een boek naar buiten in het zonnetje, Ik heb nog de hele middag om te lezen !