donderdag 18 november 2010

Ding 19 Sociale Netwerken


Sociale netwerksites zijn websites die het mogelijk maken om elkaar te ontmoeten op het internet. Er zijn veel sociale netwerksites, ieder met een eigen karakter

Alle mensen in een sociaal netwerk zijn via hun computer met elkaar verbonden. Zo kunnen ze met elkaar informatie uitwisselen. In plaats van communiceren via E-mail, kan de informatieuitwisseling ook via sociale netwerken.
Ik lees op internet:
Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld dat we onszelf presenteren op Hyves, Facebook, MySpace of LinkedIn. Dat we anderen op die sites gaan bekijken en reacties bij elkaar achterlaten.
Het gaat bij de profielensites vooral  om het aantal vrienden. Hoe meer, hoe beter want je bent wie je kent!(webgrrl.nl)

Hyves is er voor ‘de lol’, voor vrienden en vage kennissen, terwijl LinkedIn meer voor het zakelijke netwerk geschikt is. Menig werkzoekende heeft inmiddels via LinkedIn een baan gevonden

In een artikel van Eline Kwantes van Dutch Cowgirls  lees ik dat uit Brits onderzoek blijkt dat tieners (13-17 jaar) het alweer gehad hebben met de sociale netwerken. Wonderlijk genoeg is reden nummer één dat zij zich bewust zijn van hun imago op internet en steeds voorzichtiger zijn in het achterlaten van hun persoonsgegevens. Liever ontmoeten ze mensen in het echt.

Ik heb mezelf ooit aangemeld op Hyves maar ik doe er niets meer mee, ik weet zelfs het wachtwoord niet meer, dat geeft wel aan dat bij mij de belangstelling ook snel verdwenen was.

Verklaringen hiervoor zouden kunnen zijn dat het fenomeen  razendsnel is opgekomen en mensen werden maar lid om mee te doen; geen beste motivatie om ermee door te gaan dus. Veel mensen hebben op hun netwerk vrienden uit het ´echte´ leven en face-to-face-contact blijft voor hen toch favoriet. Bovendien staat voor je het weet alweer het volgende nieuwtje voor de deur.

Grappig vond ik nog deze !


Habbo Hotel is een virtueel hotel, waar tieners kunnen rondlopen, elkaar ontmoeten en chatten. Elk individu in het hotel wordt weergegeven door een persoonlijk figuurtje dat 'Habbo  genoemd wordt. Het is vergelijkbaar met een computerspel, het verschil is dat je hier met heel veel mensen het spel speelt. Je moet je voorstellen dat alle 'poppetjes' in het spel worden bestuurd door echte mensen.

Net als Second Life een virtuele 3D online wereld met meer dan twee miljoen inwoners Inmiddels alweer op z'n retour maar er komt vast wel weer iets voor in de plaats

Mogelijkheden van sociale netwerken voor de bibliotheek:

Hyves kan gebruikt worden als aanvulling op de website van de bibliotheek en dan vooral om jongeren te bereiken. Ik zag dat al veel bibliotheken een Hyvesaccount hebben aangemaakt.

LinkedIn is meer een middel voor werving en selectie, niet zo relevant voor bibliotheekgebruikers. Een link naar Dizzie of Libery Thing op de website van de bibliotheek is handig, omdat hier heel veel informatie en boekbeschrijvingen te vinden zijn.

Wie gaat dat allemaal onderhouden en goed updaten? Dat laatste lijkt me alleen haalbaar met een gemotiveerde en goed bezette webredactie.Instanties die op Hyves gaan, moeten zich natuurlijk wel realiseren dat ook dit een visitekaartje is waardoor hun imago deels bepaald wordt.


There is a human being behind every Tweed, Blog and Email.
Remember that.

Chris Brogan

3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige slogan heb je weer gevonden en wat is het waar. Je hoort vaak dat vrienden via een social network best leuk zijn, maar dat praten face tot face toch absoluut de voorkeur verdient. Voor beiden is iets te zeggen.
  In jouw blog heb je het over de randvoorwaarden waaraan gedacht moet worden als we als bieb bijvoorbeeld met Hyves of Dizzie e.a. beginnen
  Zie jij jezelf een bijdrage leveren aan de social media waar KW wellicht mee start?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, daar moet ik wel even over nadenken, als je met een goed webteam aan iets kan werken lijkt het me geweldig,Maar ik denk dat het heel veel tijd en inzet vraagt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn zoon gebruikt de sociale netwerken juist om tot real life afspraken te komen. Zo is hij na 'digitaal' overleg toch naar de film geweest met een aantal vrienden. De mix van netwerk en face to face is heel goed te maken en ik spreek uit ervaring.

  Het Spoor Bijster

  BeantwoordenVerwijderen