vrijdag 12 november 2010

Ding 17 Mobiel Internet

Er zitten veel voordelen aan mobiel internetten. Je bent met een laptop bijvoorbeeld niet meer gebonden aan een vast adres met internetaansluiting, maar je kunt zo ook vanuit de trein of bus, of zittend achterin een taxi of op een bankje in het park, zowel zakelijk als privé bezig zijn op internet. Je kunt met mobiel internet alle dingen doen die je met het gewone internet thuis ook kunt doen. Dus e-mailen, surfen, chatten, enzovoorts.


Waarvoor is mobiel internet makkelijk?. Verschillende mobiele diensten worden aangeboden zoals, het laatste nieuws, uitgaanstips, filmtips, maar ook fun zoals het bekijken van video’s op bijvoorbeeld YouTube en het spelen van games behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kan het ook handig zijn in het dagelijks leven. Je bankzaken zijn overal te regelen, het ontvangen en versturen van e-mail of even snel de laatste verkeers informatie bekijken, en wat te denken van buienradar raadplegen of dat fietstochtje van vanmiddag wel door kan gaan. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen waarbij mobiel internet een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

En als je toch onderweg bent en je krijgt een mail dat je gereserveerde boek voor je klaar ligt in de bibliotheek, kan je het net zo goed meteen even op halen. (Als je je pasje bij je hebt natuurlijk. Dat dan weer wel. Dat zou trouwens een mooie app. kunnen zijn, je boeken scannen met je mobiel. En dan bij het inschrijven vragen 'Wilt u een applicatie op uw mobiele telefoon of gewoon een pasje?' )

Dankzij mobiel internet kun je op steeds meer plaatsen 'online' zijn. Dat klinkt natuurlijk érg handig voor op de vakantiebestemming: even het lokale weer van de komende dag bekijken, alvast wat leuke vakantiefoto’s op internet zetten, naar huis bellen via Skype, of het journaal bekijken.

Een kleine vier procent van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik van internet op zijn mobiele telefoon. Het aantal mensen dat wekelijks mobiel online gaat, groeide met 53 procent tot 1,3 miljoen.
Dat blijkt uit een onderzoek van Muliscope in de maand september. Negen procent van de Nederlanders zit wekelijks op mobiel internet, 40 procent van hen pakt zelfs dagelijks zijn mobiele maatje om te surfen naar Nu.nl, Google of Buienradar. Een jaar geleden was dat 19 procent.Het is met name Twitter dat een stormachtige groei doormaakt op mobiel. Het Twitter-verkeer via mobiel internet wereldwijd is in het eerste half jaar gestegen met 310% ten opzichte van de laatste 6 maanden van 2009. Het mobiel gebruik van Facebook steeg 200% . YouTube groeide op mobiel internet met 123%

 Allemaal leuk, die cijfertjes naar hoe zit het eigenlijk met de privacy? Ik maak me wel eens zorgen  over dat punt. Je ziet het vaak in films, iemand belt met een mobiele telefoon en kan binnen seconden gelokaliseerd worden. De politie houdt de man aan en de film is afgelopen. De technologie die ervoor zorgt dat mensen zonder dat ze het weten gevolgd kunnen worden is echter al aanwezig. Kan men nu iemand op 50 meter nauwkeurig vinden, binnen een jaar zou dit moeten zijn teruggebracht tot slechts 5 meter. De bedrijven die deze diensten bieden zeggen dat men misbruik van de dienst probeert te voorkomen, maar privacy voorstanders zijn woedend over de nieuwe technologie. Er zit natuurlijk een 'uit' knop op je telefoon, en als je niets te verbergen hebt, wat dan nog? Maar toch bekruipt me af en toe het Big Brother gevoel.

De Westerse beschaving? Ik denk dat het een uitstekend idee is.
Mahatma Gandhi


2 opmerkingen:

  1. Een geweldige app........biebpasje op je telefoon. Hé en hoe kan het dat jouw LibraryThing wel draait? Die van mij doet het niet en die van Raven ook niet of niet meer!
    Fijn weekend verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanner ik bus of trein nodig heb ziet m'n iPhone waar ik ben en de dichtstbijzijnde bushalte of het treinstation wordt meteen getoond. Verder een reis plannen is super eenvoudig. Mail van het werk kan ik elk moment beantwoorden als dit nodig is... De tijd die ik hier wekelijks aan besteed compenseer ik wel weer. Eenmaal thuis en met de kinderen gaat de boel gewoon op 'off' en lees ik later wel weer. Het internet op m'n smartphone is op dit moment waardevoller dan m'n iMac.....

    Het Spoor Bijster

    BeantwoordenVerwijderen