woensdag 9 maart 2011

Ding 27 Copyright


Copyright is het recht van de maker van een werk om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt gepubliceerd of vermenigvuldigd.De grenzen zijn vaag, wat mag wel en wat mag niet.Ik denk dat je er het beste van uit kan gaan dat je niets mag gebruiken of kopiƫren zonder toestemming of bronvermelding. Maar net wat Raven al schreef; Is het plagiaat als je je laat inspireren door anderen ? In mijn blog ben ik ook altijd op zoek naar mooie plaatjes of foto's daar heb ik geen bronvermelding bij geplaatst.Die plukte ik zo van Google afbeeldingen. Bij stukjes tekst die ik wel eens gebruikt heb vermeld ik de bron.

Toen Zoon 2  met zijn band een CD wilde opnemen kreeg hij te horen dat het met de toenmalige naam (Lucky Luke Strikes Back) niet ging, Op Lucky Luke zit een Copyright dus dat was een onbruikbare naam. Jammer, het was een hele toepasselijke naam en ze begonnen juist een beetje bekendheid te krijgen.
Nog meer "muziek"  :-)
Leuk verhaal; 
Copyright op stilte;

Mike Blatt, schrijver van o.a. Bright Eyes van Simon en Carfunkel bracht in 2002 een album uit met zijn band The Planets. Op dit album staat ook een nummer dat heet; One Minut Of Silence, dat slechts uit 1 minuut stilte bestaat. Voor de grap voegde Mike Blatt de naam van John Cage aan de credits voor dit nummer toe, zodat het een Blatt/Cage compositie werd. Dat kwam hem duur te staan omdat de erfgenamen van de inmiddels overleden Cage vonden dat dat schenden van het Copyright was en klaagden hem aan. Cage had nl in 1952 het nummer 4.33 uitgebracht waar in niets anders dan stilte te horen is.
Dit experimentele nummer bestaat zelfs uit 3 delen (movements) en zou later naar eigen zeggen, het belangrijkste werk worden van John Cage.
Mike Blatt werd aangeklaagd en zou voor de rechter moeten verschijnen. Door het betalen van  £ 100.000 wist hij dat af te kopen. Hij reageerde zo,

"Mine is a much better silence piece. 
I have been able te say in one minute what Cage could only say in four minutes and 33 seconds."

Dit heb ik natuurlijk niet zelf bedacht, de auteur van dit stuk is Peter Meindertsma (www.petermeindertsma.nl/blog) wie ik heb gemaild om toestemming te krijgen (en gekregen) om een gedeelte van zijn tekst te gebruiken.


1 opmerking:

  1. Mooi verhaal en het maakt maar al te duidelijk hoe copyright ook 'misbruikt' wordt door de rechthebbers. Disney is daar ook zo'n stuitend voorbeeld van. Zij zijn bekend geworden met het in een tekenfilm gieten van bestaande sprookjes. Toen de copyrighttermijn van die films afliep, zijn ze een machtige lobby begonnen in de VS om de verjaringstermijn van 50 jaar te verhogen naar 75 jaar. Ze hebben dat gewonnen. Niemand kan nu voortbouwen op hun films die niet zouden bestaan als datzelfde gedaan was voor de sprookjes.

    Daarom is het coyrightalternatief van Creative Commons zo belangrijk. Ik lees niet in jouw blogartikel dat je je daar in verdiept hebt. Maar ik raad je aan om het filmpje van Lawrence Lessig te bekijken. Hij vertelt boeiend over de materie en heeft een belangrijke boodschap.

    BeantwoordenVerwijderen